Vybíráme nůž

Nůž, jakožto vůbec nejpoužívanější kuchyňský nástroj si zasluhuje mimořádnou pozornost. Kuchař bez dobrých nožů je jako kuchař bez rukou. Bez dobrých nožů by sebelepší kuchař nepřipravil dobře vypadající a hlavně chutný pokrm, proto je pro kuchaře dobrý nůž v podstatě investicí. Jak se však zorientovat na trhu, který přináší obrovská množství druhů  a velikostí nožů?

Na noži, který má sloužit léta se rozhodně nevyplatí šetřit. Obecně platí, že renomované firmy, vyrábějící nože především z oceli a ručně kované, jsou z Francie, Německa a Japonska. Naopak nože nižší kvality, povětšinou vylisované z plechu, pocházejí z Číny a Španělska.

Před výběrem je nutné si uvědomit, na co vlastně nůž chceme používat. Zda jej budeme používat spíše k filetování, vykošťování nebo krájení. Je dobré vzít do úvahu také jaké záteži jej budeme vystavovat a na jaké suroviny jej budeme používat. U potravin obsahující vodu, je totiž nutné myslet na to, že jejich částečky budou na noži ulpívat. Nůž by tak neměl mít žádné sváry nebo mezery, aby se v nich později neusazovaly bakterie.

Neméně důležitá je rukojeť nože. K čepeli musí být dobře vyvážená, abyste se při následné práci neunavili hned po pár minutách krájení. Rukojeť musí být také ergonomicky tvarovaná a tzv. „padnout do ruky.“  Důležité jsou i bezpečnostní prvky, resp. takový tvar rukojeti, který zabrání tomu, aby vám nůž prokluzoval a prsty se dostaly až pod čepel nože.

Až v poslední fázi výběru se soustřeďte na materiál, ze kterého je nůž vyroben. Dnes se na trhu vyskytují nože z oceli, titanu a keramiky. Nože z oceli se velmi dobře brousí a čím je ocel kvalitnější, tím může být i čepel „jemnější.“ U nerezové oceli berte v potaz fakt, že sice nerezaví, ale mnohem hůře se brousí. Dobré vlastnosti vůči rezivění má i titan. Ten je navíc velmi pružný a nezanechává na sobě skvrny.

V poslední době je takřka hitem nůž z keramiky. Pravdou je, že vůči nožům z oceli se tyto nože mohou pyšnit násobně větší tvrdostí. Jejich nevýhodou je však značná křehkost. Rozhodně se nehodí pro tvrdší potraviny nebo dokonce mražené maso. Při zpracování se mohou velmi snadno zlomit. S keramickými noži také nemůžeme pracovat z boku (například při mačkání česneku).

Ať už si tedy vyberete jakýkoliv nůž, nezapomeňte, že klíčem k dlouhé životnosti je především jeho dobrá údržba a čistota.

Článek pro GastroZlín vytvořil pokladní systémy – MůjProfirest.cz


 

Fotogalerie