Už jste ochutnali stamppot? Objevte nepoznané kouzlo nizozemské kuchyně pěkně zblízka

StamppotZajeďte se podívat do Nizozemska. Budete odměněni hned dvakrát. Zaprvé se pokocháte nespočtem historicky a turisticky atraktivních míst a zadruhé vás mile překvapí, že nizozemská kuchyně zdaleka není jen nekonečnou přehlídkou sýrů v nejrůznějších podobách. Škarohlídové sice tvrdí, že místní kuchyně není ani zajímavá ani nápaditá a už vůbec ne chutná, my se vás ale pokusíme přesvědčit o opaku. 

 

Zatímco třeba od dovolené v Itálii si všichni slibují krom jiného nekonečný přísun slastných delikates a lahodných specialit, o Nizozemsku, nížinaté zemi na pobřeží Severního moře, jen stěží někdo smýšlí jako o místu, kde lze také poměrně snadno absolvovat kurz vysoké chuťologie. Právě moment překvapení – to je totiž jeden z klíčových taktických prvků nizozemské kuchyně! Ale víte co, raději se o tom přesvědčte sami třeba během některého z oblíbených eurovíkendů v Amsterdamu.     

V jednoduchosti je krása! Tak zní motto nizozemské kuchyně 

Říká se, že kouzlo nizozemské přírody doceníte nejlépe ze sedla jízdního kola. Po celodenním šlapání do pedálů a objevování krás malebných vesniček, tulipánových polí a větrných mlýnů vám určitě přijde vhod vydatná večeře. Nizozemská kuchyně se sice nepyšní svými vlastními kulinářskými specialitami, zato ji utváří umně namíchaný koktejl nejrůznějších kultur a stylů. Nahlédnete-li pod pokličky hrnců na sporácích, rázem ucítíte pronikavou vůni poctivého domácího jídla. 

Na lehkost a dietní stravu tady ale raději rovnou zapomeňte. Jídla se obvykle připravují z brambor, zelí, květáku, mrkve, hovězího a vepřového masa. Typickým pokrmem je tzv. stamppot neboli ragú z brambor, zeleniny a masa. K jeho přípravě lze využít rovněž dušenou kapustu se zelím, kroupy, brambory a uzené maso. 

Mnohá nečekaná překvapení na návštěvníky číhají na místních trzích. Ochutnejte čerstvé mini palačinky připravované se sladkými i slanými polevami nebo tradiční vafle podávané se sirupem. A budete-li v Nizozemsku trávit letní prázdniny, zakousněte se do krásně křupavé vafle s domácí zmrzlinou. Vždyť co by to bylo za léto bez zmrzliny!?   

Nespočet kuchyní ukrytých v jednom hrnci: Eet smakelijk! 

Amsterdam

V průběhu 17. století, kdy Nizozemsko platilo za jednu z nejvýznamnějších koloniálních mocností světa, se do země dovážely dosud neznámé druhy bylin a koření. Do pokrmů se tak postupně začal přidávat pepř, muškátový oříšek, hřebíček, skořice… Dodnes se velké oblibě nejen u těch nejmenších těší i arašídové máslo zvané pindakaas (česky burákový sýr). 

A byla to právě otevřenost a tolerance vůči cizím kulturám, která vnesla do nizozemské kuchyně nový svěží vítr. Nejintenzivnější styky Nizozemsko dodnes udržuje zejména se Surinamem a Indonésií. Není proto divu, že orientální restaurace najdete takřka na každém rohu. Místem proslulým obzvlášť velkou koncentrací indonéských restaurací je Amsterdam. Své zastoupení tady však má i kuchyně francouzská, italská, řecká, turecká aj. Už zbývá jen popřát: Eet smakelijk! neboli dobrou chuť! 

Kde a čím můžete rozmazlovat své chuťové buňky? V místních restauracích 

Humr

Velká rozmanitost nizozemské kuchyně je patrná i v širokém výběru nejrůznějších restaurací. Chcete-li pro sebe jen to nejlepší, neváhejte a rezervujte si místo v michelinské restauraci Inter Scaldes, jež sídlí ve městě Kruiningen. Při vytváření všech těch vzrušujících kombinací chutí a vůní tady sahají jen po těch nejkvalitnějších ingrediencích. Na své si přijdou zvláště milovníci ryb a darů moře. Delikatesám v podobě humra, ústřic či mušlí zaručeně neodoláte.

Na nizozemských talířích však nechybí ani mnohem „obyčejnější“ ryby, třeba slanečci nebo sledi. Koncem každého jara se místní radují z přílivu nových slanečků a tradičně draží vůbec první sud nasolených sleďů, což je také důvod k velkolepé oslavě. Tuto více než šedesátiletou tradici udržují v scheveningenském přístavu vždy v sobotu po vydražení prvního sudu.           

Je libo něco ostřejšího? Pronikněte do tajů výroby ginu  

Před i po jídle si Nizozemci s oblibou dopřávají gin – genever (česky jalovec), jenž se dodnes vyrábí v měděných kotlích, do nichž se od nepaměti přidává cukr, aby se tak překryly jakékoliv nežádoucí pachuti. Výrobou nizozemského ginu proslulo město Schiedam, jež se krom jiného může pochlubit nejvyššími větrnými mlýny na světě. Spoustu cenných informací a zajímavostí se o ginu, jeho bohaté historii a výrobě dozvíte v místním muzeu De Gekroonde Brandersketel. Pokud se ale tvrdému alkoholu spíše vyhýbáte, dejte si k obědu sklenici zeleného Heinekenu, jenž dlouhodobě patří mezi nejprodávanější značky piv na světě.

 

Článek pro GastroZlín vytvořil pokladní systémy – MůjProfirest.cz

Fotogalerie