Jaro propuklo v plné síle a všude kolem nás se ve velkém řeší sezónní potraviny, restaurace přichází s vyšperkovanými menu, obchody nabízí nejčerstvější a nejlépe u nás, v Česku, vypěstované dobroty. Ovšem névšichni mají čas, chuť nebo peníze na degustační menu v restauracích a nejenom pro ty máme tipy, které potraviny rozhodně stojí za to zařadit do jarních pokrmů
Potraviny rozdělíme do tří jarních měsíců a všechny tučně zvýrazněné jsou z Česka nebo Slovenska, protože jsou ve své přirozené sezóně.
Březen
V březnu hraje prim zelenina - kedlubna, ředkvičky, čínské a pekingské zelí, jarní cibulka, hlávkový salát a salát Radicchio)
Z bylinek je to kerblík, pampeliška a řeřicha
Z masa a ryb– hovězí, kůzlečí, králík, kuřátka jarní a kukuřičná, perlička, krůta, pstruh, štika,kapr, candát
Krok vedle neuděláte ani se žampiony či smrži a vejci na jakýkoliv způsob.
Duben
Seznam se nám rozrůstá o několik zajímavých ingrediencí.
Za zmínku rozhodně stojí čím dál více oblíbený medvědí česnek, hlíva ústřičná a chřest.
Květen
Nejrozmanitější měsíc, který je nejblíže k očekávanému létu.
Z českých a slovenských „luhů a hájů“ si můžete odnést čerstvou mátu, kopřivy, šťovík, kopr, rozmarýn nebo třeba cuketu.
Nechybí ale ani rané brambory, mrkev, špenát a z masa telecí.
Ze seznamu sezónních ingrediencí si i doma můžete vykouzlit parádní oběd, ze kterého bude celá rodina paf, a navíc budete stejně in jako kuchaři v těch nejlepších restauracích. Pokud ale nepatříce k nadšencům, kteří si rádi postojí u plotny, můžete vyrazit na nějakou parádičku do restaurace – alespoň budete před vědět, na co se můžete těšit.
Několik inspirací a receptů jak využít jarní suroviny.
Salát s chřestem a zastřené vejce
Dobrou chuť!
Fotogalerie




