Hlízy této kořenové zeleniny jsou křupavé a na chuť velmi lahodné, překvapivé jsou i její léčivé účinky. Řeč je o zelenině zvané jakon.
Jakon (latinsky Smallanthus sonchifolius) obsahuje velké množství inulinu – méně známého polysacharidu, který je zajímavý tím, že jej lidské tělo dokáže zpracovávat bez pomoci inzulinu. Proto je jakon ideální zeleninou pro cukrovkáře i pro lidi trpící obezitou.
Jakon hojně pěstovali už staří Inkové. A asi věděli proč. Tato zelenina obsahuje i nezanedbatelné množství vitaminů C, B1 a B2 a v jejím složení najdeme i řadu minerálů. Krom toho látky obsažené v jakonu dokážou potlačovat hnilobné procesy v trávicím ústrojí, jakon také snižuje hladinu cholesterolu, mastných kyselin a cukru v krvi. Pomáhat by prý měl i při potížích s vysokým tlakem.
Samotné hlízy jakonu lze konzumovat rovnou jednoduše syrové, dobré jsou ale i třeba v kombinaci s ovocem. Případně je můžete uvařit, usmažit či dokonce zavařit jako kompot. Jakonová zavařenina pak svou chutí překvapivě připomíná lahodný ananas.
Užitečná může být i nadzemní část této zeleniny – spoustu vitaminů totiž obsahují i listy jakonu.
Všechny dosud zmíněné informace jistě dokládají, že je jakon zeleninou, která rozhodně stojí za vyzkoušení. A je škoda, že je u nás dosud tak málo rozšířená. Do ČR se dostala v roce 1993 a zatím si své místo mezi konkurencí tak úplně nevydobyla.
Kde můžete koupit? http://www.pepinogold.cz
Článek pro GastroZlín vytvořil pokladní systémy – MůjProfirest.cz
Fotogalerie
