Dokonalý french press krok po kroku

Jak připravit dokonalý french press si ukážeme diký Jamai café, které patří také do sekce kavárny Zlín.

 

Káva připravená ve french pressu má lahodnou chuť a najdete v ní zajímavé tóny, které se extrahují z praženého zrna po dobu čtyř minut . Přesné louhování totiž umožňuje proniknout vodě hlouběji do namletého zrnka než u přípravy espressa, tam prochází voda pod určitým tlakem 20- 30 sekund. Mě osobně okouzlila Costa Rica připravená touto metodou. Chuť byla jemná, lahodná a sladká. Její kořenitá vůně provoněla celou místnost. Chcete ji vyzkoušet? https://jamai.cafe/e-shop/jednodruhova/costa-rica-detail. Pokud Vám nevyhovuje malé espresso v kavárnách, je pro vás french press tou pravou volbou. Výhodou je, že ho pořídíte za pár stovek korun a přípravu zvládnete hravě doma.

 

Důležitá je hrubost kávy. Pokud budete mít kávu namletou příliš najemno, zrnka se dostanou do šálku. A to nechcete. Hrubost kávy by se měla podobat konzistenci krystalového cukru. Je to o jeden stupeň hrubosti více než u filtrované nebo překapávané kávy.

 

Do nádobky french pressu si odvažte 14 gramů hrubě mleté kávy. Pro výrazné aroma kávy doporučujeme kávu namlít těsně před podáváním, nejlépe ručním mlýnkem doma. Tak zachováte tu nejvyšší čerstvost. Pokud ale mlýnek nemáte, nechejte si kávu namlít na prodejně přímo pro tuto přípravu. Pokud máte objemově větší french press, počítejte 60 gramů na litr vody.

 

Do konvice si odměříme 300 ml vody, necháme projít varem a poté necháme půl minuty odstát, aby voda dosáhla požadované teploty. Měla by mít kolem 93 °C, french press nikdy nezaléváme vařící vodou. Namletou kávu zalijeme.

 

Káva by měla po zalití tvořit bublinky, právě tak poznáte její čerstvost. Pokud vám bublinky nevytvoří, někde se stala chyba. Ve většině případů se jedná o kávu, která je napražená příliš dlouho (pražená káva by se měla kvůli čerstvosti spotřebovat do tří měsíců od jejího pražení; spotřební lhůta je jeden rok).

 

Kávu ihned promícháme, nádobku necháme minutu odkrytou a promícháme znova. Přiklopíme a necháme tři minuty luhovat.

 

 

Po třech minutách pomalu stlačíme vzniklou kávovou krustu dolů. Ihned naléváme do šálků a podáváme. Takto zaručíme potřebnou extrakci a zároveň se vyvarujeme uvolňování tříslovin do kávy. Pokud ji nevypijete celou, přelijte ji do konvičky nebo termosky.

 

Článek pro Gastro Zlín: Jamai cafe zlín

Fotogalerie