Barmanské okénko: Gin a vše o něm


alarm
Čas přípravy:
- min
task_alt
Náročnost:
Neuvedeno
person_outline
Počet porcí:
Neuvedeno

Popis

Jak už jsem zmínila výše, gin je destilát ochucený směsí bylin a koření, dominantou je jalovec. Je to čírá, nestařená obliná lihovina. Poměr tzv. „botanicals“ (směs bylin a koření) není jednoznačně stanovena, nic ale nesmí přebít chuť jalovce. Objemové procento alkoholu se pohybuje od 37,5 % do 50 %, většinou je však okolo 40 %.

TYPY GINŮ

LONDON DRY GIN – nejslavnější a nejrozšířenější typ ginu, bývá označován jako gin anglického stylu. Tradičně představuje suchý, čistý a svěží gin, výborně mixovatelný. Jeho název může být mírně zavádějící, protože s Londýnem nemusí mít nic společného.

OLD TOM GIN – je pozůstatkem nasládlého a silně aromatického ginu, který byl populární v Anglii v 18. století. Díky současnému trendu klasických koktejlů o něj opět roste zájem.

PLYMOUTH GIN – plnější a zemitější gin, který má chráněný geografický původ a smí se vyrábět pouze na území toho anglického města.

GENEVER – představuje původní holandský styl. Má bohatou, silnou a nasládlou chuť. Ve skutečnosti to ale není úplně gin, protože dnes tvoří samostatnou skupinu s vlastními pravidly.

MIXOLOGIE

Gin je koktejlovou bází s velmi silným a výrazným charakterem, proto je potřeba s ním zacházet velmi opatrně, dodržovat receptury, ingredience i postupy. Pokud není uveden konkrétní ty ginu, vždy se rozumí, že měl autor na mysli London Dry Gin.

K naprostým ginovým klasikám patří Martini (gin a suchý vermut, ozdoba: oliva nebo závitek citronové kůry), Gin&Tonic (gin a tonik, ozdoba: limeta/citron nebo řez salátové okurky). Stále větší popularitu získává Gin&Tonic v kombinaci s jahodovým ginem Beefeater.

K dalšími neméně oblíbeným drinkům patří High Society (gin, broskvový likér, Campari, grapefruitová šťáva, ozdoba: řez grapefruitu a koktejlová třešnička), Negroni (gin, Campari, červený vermut, ozdoba: řez pomeranče), Gimlet (gin a limetový kordial, ozdoba: osminka limety) nebo Tom Collins (gin, citronová šťáva, cukrový sirup, soda na dolití, ozdoba: osminka citronu nebo řez pomeranče a koktejlová třešnička).

SERVIS

Samotný gin u nás není příliš vyhledávaný, ale pokud si ho budete chtít takhle vychutnat, měl by být servírován nachlazený, případně ve vymražené sklenici nebo on the rocks bez ozdoby, jediná přípustná je spirála z citronové kůry.

ZAJÍMAVOSTI

Tak jako u Plymouth ginu, tak i u Genevru platí striktní pravidla pro místo výroby. Tento typ ginu se může vyrábět pouze na specifickém území Nizozemska, Belgie, části Francie nebo Německa. Na rozdíl od ginu nemusí vždy chutnat po jalovce, některé druhy dokonce běžně zrají v dřevěných sudech.

Další zajímavostí je fakt, že se každoročně objeví nové druhy ginů, které nezapadají do žádné tradiční kategorie. Například francouzský gin oranžové barvy ochucený šafránem, gin destilovaný z hroznů a květů vinné révy z oblasti Cognac, gin se svěží chutí bio jablek a nebesky modrý gin s barvou po květech italských kosatců a chutí po hřebíčku.

Hodnocení

Zobrazit hodnocení

Přidat hodnocení

Odpovídáte na hodnocení

Text musí být mezi 25 a 1000 znaky!

Načítám hodnocení, čekejte prosím ...
porce

Ingredience

Fotogalerie

Facebook Gastro Zlín

Načítám data...