13. 04. 2018 Gastro Brno
Navštívili jsme kavárnu KAFEC, která ve Zlíně otevřela na podzim 2016. Úspěšný kávový koncept založil Tomáš Konečný před 7 lety, začínal v Brně.
1. Tomáši, podařilo se Vám rozjet úspěšný kávový koncept. Jak a kdy Vás napadla myšlenka věnovat se právě kávě?
Chtěl jsem všem ukázat, že to jde. Že můžu provozovat kavárnu s výběrovou kávu, kvalitními, lokálními surovinami a vstřícným přístupem k zákazníkům. Takových tehdy totiž moc nebylo. První KAFEC jsme otevřeli před 7 lety v Brně. Od té doby se hodně změnilo, v rámci Brna jsme se několikrát stěhovali. Důsledně si hlídáme kvalitu a původ surovin a dbáme na to, aby bylo hostům v KAFECU dobře. Právě oni jsou hybnou silou všech změn a úprav, které se v našich kavárnách dějí.
2. Proč jste se zvolil Zlín jako místo pro Vaši další kavárnu?
Zlín je přátelské město, které jsem měl v merku už dlouho. Sám jsem se sem nedávno přestěhoval. Vedlo mě k tomu taky vyhledávání webu www.kafec.cz: zlínských návštěvníků bylo hned po Brně a Praze nejvíce. Navíc k nám do Brna jezdila velká spousta Zlíňáků na školení a kurzy kávy, volba tedy byla více než jasná. A na návštěvnosti kavárny je vidět, že jsem se nespletl, hosté jsou vstřícní a drtivá většina z nich se k nám opakovaně vrací.
3. Vaše kavárna je vyhlášená jako ráj waflí, máte nějakou speciální recepturu?
Receptura našich waflí pochází z Belgie, konkrétně z bruselského vyhlášeného podniku Delirium. Základem jsou kvalitní suroviny: nepoužíváme ztužený tuk, ale opravdové máslo a místo vody dáváme do těsta plnotučné mléko. Wafle je pak krásně nadýchaná a křupavá. Každá je navíc upečená čerstvě až po objednání. Doplňujeme je šlehačkou, ovocem nebo čokoládou, záleží na chuti každého hosta. Specialitkou jsou také wafle měsíce, které vymýšlíme pro každý měsíc zvlášť.
4. Spolupracujete s dodavateli kávy, nebo si kávu pražíte sami?
Doposud jsme spolupracovali s ověřenými lokálními pražírnami, od jara 2018 jsme si ale začali kávu pražit sami. To opět souvisí s tím, že chceme mít pod kontrolou vše, co našim hostům nabízíme. Za ta léta už totiž víme, jakou kávu pro ně vybrat tak, abychom uspokojili jejich chutě i potřeby. Náš zavedený systém výběru z 5 druhů káv se nijak nezmění - ročně našim hostům k ochutnání nabídneme až 30 druhů výběrové kávy.
5. Jste asi jediným kávovým konceptem, který nabízí i alternativní přípravy kávy. Co u vás tedy mohou hosté ochutnat?
Jediní ve Zlíně určitě nejsme, na batch brew, nebo-li překapávanou kávu, si můžete zajít například do sympatického KAFÖ. U nás mohou hosté kromě překapávané kávy ochutnat i aeropress, V60 nebo chemex. Tyto přípravy překapávané kávy se v podstatě liší v množství a ve způsobu servírování a doporučujeme je hostům, kteří mají čas a chuť experimentovat.
6. Chystáte v nejbližší době nějaké novinky, ať už v interiéru nebo v nabídce?
Začátkem roku jsme přišli s novým snídaňovým i denním menu. Velkou novinkou je také právě zařazení vlastních káv do nabídky kaváren. Plánů do budoucna máme spoustu, ale zatím nebudeme nic prozrazovat. Pokud jsou čtenáři hodně zvědaví, mohou nás sledovat na Instagramu nebo Facebooku, kde čas od času nějaké tajemství prozradíme, nebo alespoň poodhalíme.
7. Zaznamenali jsme na vašem FB velmi nezvyklý projekt "V KŮŽI MAJITELE", velmi neoblíbená věc u majitelů podniků. Co od této výzvy očekáváte?
Snažíme se s našimi hosty komunikovat a sbírat zpětnou vazbu - pozitivní i negativní. Nebojíme se kritické recenze, právě taková nás posunuje dopředu, pomáhá nám vylepšovat služby a udržuje nás ve střehu. Kavárnu děláme hlavně pro naše zákazníky. Tak proč se jich na názor nezeptat?
8. Kde všude vás tedy mohou hosté sledovat?
Na webu Kafec.cz najdou všechny praktické informace, které potřebují vědět. Zároveň jim v sekci Blog odhalujeme tajemství výběrové kávy - její původ, přípravu a vše, co se kolem ní točí. Kafec Zlínský i Kafec Brněnský mají také svůj profil na Facebooku a Instagramu, kde s hashtagem #kafecZlinsky a #kafecBrnensky sbíráme fotozážitky našich hostů z jejich návštěvy Kafecu.
Více o kafecu najdete přímo zde na gastrozlin.cz/zlinsky-kafec/
Fotogalerie







Krém z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku

Salát s chřestem, ztracené vejce a holandská pěna

V čem spočívá magie staření steakového masa?

Květáková pizza

Salát z pečené dýně
