Květáková pizza

 26. 11. 2018  Gastro Brno

Nemusíte být vegetariáni (my si dali na ni proto šunku), abyste tuto pizzu ochutnali, je však příjemnou alternativou proti klasické pizze.

Květáková pizza znamená, že její základ je připraven ze syrového květáku, jen s přidáním vajec, sýra a moučky z ovesných vloček. Upečení je  snadné a pak už zdobíme podle chuti jako klasickou pizzu. Ale počítejte s tím, že základ je měkkčí, takže POZOR na pevnost, ale květákové těsto, pokud ho více upečete, je taky křupavé. S výběrem, co navrch, buďte opatrní, květáková pizza nesnese těžké náplně, ale jinak si můžete dopřát vše, co k italské pochoutce patří: koření, rajskou omáčku a hlavně bylinky, atd.. My upekli víc a riskly i rajčata a vydrželo :-) 

Ingredience:

  • 1 velký květák
  • 3 vejce
  • 100 g ovesných vloček
  • 200g nastrouhaného sýra (my parmezan)
  • 100g šunka dušená 92% masa
  • pórek (zelená část)
  • 100g kukuřice
  • 3 střední rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř, rajčatová polpa, oregano, tymián

Postup:

Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. Z květáku odstraňte zelené listy, omyjte a natrhejte na menší růžičky. Postupně je rozmixujte na malé kousky tak, aby měl květák strukturu vařené rýže. Dejte do velké mísy, přidejte moučku z ovesných vloček (tyčákem rozdrtíte ovesné vločky na prach), 4 lžíce nastrouhaného sýra, rozklepněte vejce, přidejte sůl a vše propracujte v těstotrochu těžší a vlhčí než normální těsta s moukou, nicméně to není na závadu. Těsto naneste na pečící papír na jeden klasický plech o výšce asi cca 1 cm. Dejte do trouby zapéct asi na 20 minut, ale záleží na typu trouby, plech otáčejte a hlídejte si barvu.

Až bude upečeno do zlatova a bude pevný povrch, vyndejte z trouby a nechejte trochu vychladnout, ať se lépe nanáší sugo a suroviny. Sugo – smíchejte rajčatovou polpu, česnek, bylinky, sů a pepř a vše dobře promíchejte ať se prolnou chutě. Potom naneste na těsto a rovnoměrně rozetřete.

Suroviny pokladete dle chuti a stylu nahoru, zasypete zbytkem sýra a dáte na cca 10 minut zapéct (opět záleží na troubě a použitých surovinách).

Co dát do suga a nebo nahoru, je pravdu jen na vás. Může se připravit i bezlepková varianta s třeba mandlovou moučkou, nebo vegetariánská, záleží jen na chuti a fantazii.

 

Fotogalerie