Král salátů - Caesar

 11. 07. 2018  Gastro Brno

Není snad jiného salátu, který by měl tolik různých variací a nespočet receptů, které jsou od sebe mnohdy naprosto odlišné. Důvodem velkého množství různých druhů Caesar salátu je nejspíše jeho oblíbenost. Ostatně i mezi dobrými restauracemi tvoří právě tento salát nezpochybnitelnou stálici, a je součástí dokonce i vícechodových menu. Caesar salát má také výhodu v jakési své univerzálnosti, protože skvěle obstojí jako předkrm a stejně dobře jako hlavní chod. S pravým receptem na tento oblíbený pokrm se však nemusíte setkat zcela běžně, a proto nabízíme jeho recept.

Zálivka: Do větší mísy nalijeme (extra) panenský olivový olej a přidáme vyklepnuté žloutky z vajec (lze použít i majonézu, ale chuť není tak přesvědčivá). Za stálého míchání přidávejte postupně trochu estragonového nebo balsamikového octa (případně worcesterovou omáčku), špetku soli, pepře a jednu ze základních ingrediencí – Dijonskou hořčici. Směs šleháme tak dlouho, dokud svou hladkou konzistencí nepřipomíná majonézu. Teprve poté přidáváme nasekaný česnek a ančovičky (česky sardelky). Na závěr lze hotový dresink ještě dochutit pepřem nebo solí.

Salát: Používáme výhradně římský salát (pro jeho křupavost), který důkladně omyjeme, seřízneme konce řapíku a krájíme napříč do proužků. Takto připravený a nakrájený salát začneme míchat se zálivkou tak, aby se zálivka dostala na všechny kousky salátu. Poté posypeme hoblinkami parmazánu a znovu zamícháme. Teprve až při servírování na talíře posypeme každý talíř zvlášť krutony. Ty by jinak navlhly a ztratily tak jsou křupavou chuť.

Tipy pro přípravu:  

  1. Parmazánové hoblinky nastrouháte škrabkou na brambory.
  2. Krutonky by měly být z bílého pečiva, nejlépe den starého.
  3. Zálivku smíchejte se salátem až těsně před podáváním.

Dobrou chuť přeje tým Gastro Zlín

Fotogalerie