Grilovaný losos, pečené brambory, koprová omáčka a vejce
- min
Neuvedeno
Neuvedeno
Popis
Je mnoho způsobů, co dát jako přílohu ke koprové omáčce, nebo jakou kombinaci naservírovat. Nejčastější verze je s houskovým knedlíkem a hovězím vařeným masem, nebo vařené brambory a vejce. Já jsem zvolil kombinaci modernější s grilovaným lososem. A protože bylo na grilu místo, upekl jsem tam i ty brambory.
Ingredience:
- losos
- brambory
- vejce
- mléko
- máslo
- hladká mouka
- muškátový oříšek
- ocet
- cukr krystal
- citron
- olej
- sůl
- pepř
Je to vlastně velmi jednoduchý a relativně i rychlý recept. Jako první si dám vařit brambory, které nechám ve slupce v dobře osolené vodě asi 15 minut.
Rozpálím si gril, lososa osolím, opepřím a položím kůží dolů. Nechám péct z jedné strany asi 20 minut. Jakmile se brambory uvaří, zcedím vodu, promíchám s olejem, osolím, opepřím a přidám na gril k lososovi, aby se nám krásně upekly do zlatova.
Mezitím ve vodě uvaříme vajíčka ,,na tvrdo,, asi 10 minut.
Tradá, vše se peče a vaří a nám zbývá udělat jen omáčku. Máme v podstatě dvě možnosti. Ale o tom až potom. V každém případě musíme udělat bešamel. Na tomto receptu je to asi ta nejsložitější věc, takže je dobré se u toho ničemu dalšímu příliš nevěnovat, kdo to nemáte už v oku. Základem je rozpustit v hrnci máslo. Já přidávám trochu oleje, neboť se nám pak máslo nemá tendenci tolik připalovat. Do rozpuštěného másla nasypeme hladkou mouku a mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hmota kašovité konzistence. Chvíli povaříme a poté zalijeme studeným mlékem. Poměr suroviny dávám na 100g másla, 100g hladké mouky a litr mléka. Dobré je však nespoléhat na přesné normy, člověk si to musí prostě vyzkoušet a zkušenostmi se zdokonalovat. V této chvíli už za stálého míchání na mírném plameni dochucujeme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Omáčka nám začíná houstnout a to je čas stáhnout plamen. Přidáme cukr, ocet a provařujeme. Teď je potřeba ochutnávat, aby jsme docilili sladkokyselkavé chuti. Až budeme spokojeni, stáhneme omáčku úplně z ohně a přidáme bohatou porci nasekaného kopru. Jako třešničku na dortu nastrouhám do omáčky vždyky trochu kůry z citronu. Ta nám krásně vytáhne všechny chutě a navíc přidá omáčce ještě další rozměr.
Mezitím se nám ugriloval losos, kterého já pro lepší chuť vždy pokapu šťávou z citronu a můžeme servirovat.
Málem bych zapomněl. Na začátku jsem říkal, že jsou vlastně dva způsoby. Je to takový typ pro ty z vás, kteří se bojí octa. Když koupíte nakládaný kopr v nálevu, nemusíte přidávat ani cukr, ani ocet, tento produkt vám omáčku dochutí bez problému sám. Nicméně se nebudete moct chlubit, že umíte domácí koprovku :D
Dobrou chuť.
Hodnocení
Prozatím zde nění žádné hodnocení - buďte první
Odpovídáte na hodnocení
Ingredience
Fotogalerie

Facebook Gastro Zlín
-
Kavárna Era
Zemědělská 30 Brno, 61300
-
Vietnamská restaurace HOA MAI
10, Bayerova 580, Brno, 60200
-
Sea Food Alex
Vídeňská 33 Brno,
Vyplňte požadované údaje a zašleme Vám odkaz pro resetování hesla.