Rajská omáčka s celozrným knedlíčkem, masovými koulemi a plněnými paprikami
- min
Neuvedeno
Neuvedeno
Popis
Rajskou omáčku miluju od dětství. Když ji dělávala babička, nemohl jsem se nikdy rozhodnout, jestli ji chci s hovezím masem, nebo sekanou, nebo plněnými paprikovými lusky. A protože mám rád na talíři spoustu barev, chutí a vůní, rozhodl jsem se, že si ten recept malinko přizpůsobím.
Ingredience na celozrné knedlíčky:
- toastový chléb vícezrný/celozrný
- vejce
- petrželka
- mléko
- sůl
- pepř
Ingredience na papriky:
- malé baby papriky
- ricotta
- zakysaná smetana
- koriandr
- petrželka
- šťáva z limety
- sůl
- pepř
- olej
Ingredience na rajskou omáčku:
- rajčatový protlak
- cibule
- hovězí/zeleninový vývar
- bobkový list
- nové koření
- hřebíček
- skořice
- tymián
- třtinový cukr
- limetová šťáva
- sůl
- pepř
- olej
Ingredience na masové koule:
- mleté hovězí a vepřové maso 2:1
- strouhanka
- vejce
- tymián
- majoránka
- česnek
- plnotučná hořčice
- sojová omáčka
- sůl
- pepř
- olej
Postup:
Jak začít, abychom nezačali vytvářet třetí díl Jiráskova Temna... No já začal tak, že jsem si otevřel pivo. Úplně první jsem si nakrájel toustový vícezrný chléb na kostičky. (Pro 4 lidi počítejte cca půlku většího balení.) Přidal jsem 2 dcl mléka, 3 vejce, nasekanou petržel, sůl a pepř. Důkladně promícháme. V podstatě je to stejný jak dělat karlovarský knedlík. V mnoha receptech se dočtetem že oddělíte žloutek od bílku a vyšleháte sníh. Ano, je to lepší ale nutné to není. Pak rozdělíme hmotu na fresh fólii, zabalíme do válečku a dáme vařit asi na 35 minut do vroucí vody. PS: je dobré fólii před vařením propichat na několika místech párátkem.
Náplň do paprik vyrobíme smícháním výše uvedených ingrediencí v poměru dle chuti. Todle nerad normuji, prostě jak kdo má rád s tím, že dominantní ingredience je ricotta. Koriandr dodá náplni svěžest a chuť, limetová šťáva kyselost a hravost ve spojení s omáčkou, která hraje spíše sladšími chutěmi. Naplněné papriky pak pokapeme olejem a pečeme ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 180° asi 25 minut.
Masové koule vyrobíte vlastně jako sekanou. Klasické suroviny, ale já osobně dávam i tymián a nebojím se naložit hodně česneku, pár poctivých lžic hořčice a trochu sojové omáčky, protože mám rád výraznou chuť. Strouhankou se snažím příliš neplýtvat, neboť není potřeba, když dodržíte poměr 2:1 hovězí libové a vepřové tučnější.
Z promíchané hmoty pak vytvarujeme koule, které si orestujeme na pánvi a můžeme dopéct v troubě s paprikami těch 25 minut.
Konečně se blížíme k vrcholu receptu, tedy k rajské omáčce a už teď vím, že k tomu Temnu nemám daleko, tak se omplouvám :D. Přiznám se že už mám nalíté druhé pivo a nasekanou cibulku, kterou jsem si začal restovat v hlubším hrnci. Jakmile mi chytne barvu (není nutné jako u svíčkové nebo guláše honit barvu dlouhým restováním cibule do tmava), přidám rajský protlak a restuji asi půl minuty s cibulí. Poté zalijeme vývarem a přidáme plátýnko s kořením. Já si vždycky všechno koření balím do plátýnka, nebo kovového sítka, neboť nemám touhu z omáčky vybírat jednotlivé kuličky koření. Teď máme asi 30 minut čas, než se nám chutě pěkně provaří a propojí. Jsme v závěru a dochucujeme cukrem, limetovou šťávou a skořicí. Měli bychom mít sladkokyselou chuť s vánočním nádechem skořice, tymiánu a hřebíčku osvěženou šťavou z limety. K docílení jemnější konzistece rozmixujeme ručním mixérem. Možná se teď někdo ptá, proč nedohušťuji moukou, nebo cibulovou jíškou. Pokud nejste lakomci a nebojíte se použít kvalitní protlak a ne málo, zahustí Vám omáčku bohatě sám.
Dobrou chuť a příště u kurzu ,,Staň se při vaření dobrým spisovatelem,, naviděnou :)
Hodnocení
Prozatím zde nění žádné hodnocení - buďte první
Odpovídáte na hodnocení
Ingredience
Fotogalerie

Facebook Gastro Zlín
-
Kavárna Era
Zemědělská 30 Brno, 61300
-
Vietnamská restaurace HOA MAI
10, Bayerova 580, Brno, 60200
-
Sea Food Alex
Vídeňská 33 Brno,
Vyplňte požadované údaje a zašleme Vám odkaz pro resetování hesla.