Gratinované brambory a filet mignon ( steak z pravé svíčkové )
- min
Neuvedeno
Neuvedeno
Popis
Filet Mignon
Postup:
Před přípravou je důležité nechat maso odležet alespoň hodinu, klidně i dvě, při pokojové teplotě. Dělá se to proto, aby maso nedostalo na pánvi teplotní šok a nebylo potom tuhé. Já krájím stejky zhruba na toušťku dvou prstů (asi 4,5 cm). Jemně je z obou stran poťapkám olivovým olejem, osolím a opepřím. Rozpálím si pánev se silným dnem , používám ocelovou z Makra. Na teflonce dobrý steak neuděláte, je totiž tak tenká, že se rychle ochlazuje. Nakořeněný filet mignon opekáme z každě strany 2-3 minuty. Rovněž, pomocí kleští či pinzety zatáhneme i po bočních stranách a dáme na 7 minut do trouby rozpálené na 180 stupňů. Po vytažení necháme ještě 3-4 minuty odpočinout pod oříškem bylinkového nebo lanýžového másla.
Ke steaku ze svíčkové mi petfektně sedí brambory, nejraději mám ty gratinované.
Gratinované brambory se smetanou ( pro 3 osoby)
Postup:
Nejprve si oloupu a nakrájím brambory na tenké plátky, které pak vrstvím do lehce maslem vytřené zapekací misky. Každou vstvu posypu muškátovým oříškem, osolím a opepřím. Poslední vrstvu ještě poleji olivovým olejem (cca 5 lžic) a dám péct 30minut na 200 stupňů. Smíchám si smetanu s pepřem, solí a muškátovým oříškem, touto směsí brambory zaleju a peču ještě 15-20 minut. Po upečení můžeme hned podávat, nejlepe ke steaku nebo jinému masu.
Tohle jídlo si můžeme ještě vylepšit, salátkem nebo blanšírovanou zeleninou. Já jsem si zvolila mladé hrášky.
Hodnocení
Prozatím zde nění žádné hodnocení - buďte první
Odpovídáte na hodnocení
Ingredience
Fotogalerie

Facebook Gastro Zlín
-
Kavárna Era
Zemědělská 30 Brno, 61300
-
Vietnamská restaurace HOA MAI
10, Bayerova 580, Brno, 60200
-
Sea Food Alex
Vídeňská 33 Brno,
Vyplňte požadované údaje a zašleme Vám odkaz pro resetování hesla.