Máslový croissant
- min
Neuvedeno
Neuvedeno
Popis
Ingredience:
- 185 g chlebové mouky
- 185 g hladké mouky
- 50 g třtinového cukru
- 8 g soli
- 200 g plnotučného mléka
- 25 g másla
- 30 g čerstvých kvasnic
Postup:
Nejdříve si připravte kvásek. Mléko zahřejte na teplotu těla, rozdrobte do něj kvasnice, přisypte 10 g cukru, rozmíchejte, zasypejte troškou hladké mouky, zakryjte utěrkou a nechejte kynout. Následně si v robotu smíchejte obě mouky, zbytek cukru, sůl a máslo. Jakmile budete mít vykynutý kvásek, přidejte jej k moučnému základu a vše dokonale smíchejte. Vznikne vám celistvé těsto, které se nelepí, ale je vláčné. Těsto ještě zpracujte v rukách, dejte do mísy, přikryjte utěrkou a dejte na 30 minut kynout na teplé místo. Následně těsto zabalte do pečícího papíru, můžete jej zabalit i do utěrky a nechejte jej odpočinout přes noc v lednici.
Máslový plát:
225 g studeného másla
Máslo si můžete buď válečkem rozválet na plát, nebo jak to dělám já, hodit jej do robotu. Vznikne taková kašovitá hmota, tu dejte mezi 2 pečící papíry a rozválejte do tvaru obdélníku o tloušťce 5 mm a dejte chladit do lednice.
Tvarování croissantů:
Další den těsto vyválejte do obdélníkového tvaru o tloušťce 5 mm. Na jednu stranu položte máslový plát a jednoduše překlopte druhou polovinou těsta. Máslový plát musí zůstat celý uvnitř, nesmí vám přesahovat ven. Následně máslové těsto opět vyválejte na tloušťku 5 mm, levou část těsta překlopte do půlky, pravou část těsta překlopte dvakrát do půlky a potom levou část přiklopte na pravou. Těsto zabalte a dejte na hodinu odpočívat do lednice. Za hodinku těsto vyválejte do tloušťky 4 mm. Pomocí rádélka „vytvořte trojúhelníky zhruba o velikosti 25 x 8 cm.
Na potření:
- 50 g žloutků
- 35 g smetany 33% tuku
- 70 g plnotučného mléka
- 70 g vajíček
- Špetka soli
Ingredience smíchejte v misce dohromady.
Dokončení:
Plech vyložte pečícím papírem. Srolujte croissanty od tlustšího konce po tenký, přendejte na plech a rozmístěte tak, aby byly croissanty od sebe zhruba 5 cm. Potřete vajíčkovou emulzí a nechejte na teplém místě 2 hodiny kynout. Troubu předehřejte na 175 oC. Croissanty opět potřete vajíčkovou emulzí a pečte 20 minut (délka záleží na typu a výkonnosti trouby, od 15 minuty kontrolujte). Nechejte vychladnout a podávejte. Přeji vám dobrou chuť :)
Hodnocení
Prozatím zde nění žádné hodnocení - buďte první
Odpovídáte na hodnocení
Ingredience
Facebook Gastro Zlín
-
Kavárna Era
Zemědělská 30 Brno, 61300
-
Vietnamská restaurace HOA MAI
10, Bayerova 580, Brno, 60200
-
Sea Food Alex
Vídeňská 33 Brno,
Vyplňte požadované údaje a zašleme Vám odkaz pro resetování hesla.