Gratinované brambory a filet mignon ( steak z pravé svíčkové )


alarm
Čas přípravy:
- min
task_alt
Náročnost:
Neuvedeno
person_outline
Počet porcí:
Neuvedeno

Popis

Filet Mignon

Postup:

Před přípravou je důležité nechat maso odležet alespoň hodinu, klidně i dvě, při pokojové teplotě. Dělá se to proto, aby maso nedostalo na pánvi teplotní šok a nebylo potom tuhé. Já krájím stejky zhruba na toušťku dvou prstů (asi 4,5 cm). Jemně je z obou stran poťapkám olivovým olejem, osolím a opepřím. Rozpálím si pánev se silným dnem , používám ocelovou z Makra. Na teflonce dobrý steak neuděláte, je totiž tak tenká, že se rychle ochlazuje. Nakořeněný filet mignon opekáme z každě strany 2-3 minuty. Rovněž, pomocí kleští či pinzety zatáhneme i po bočních stranách a dáme na 7 minut do trouby rozpálené na 180 stupňů. Po vytažení necháme ještě 3-4 minuty odpočinout pod oříškem bylinkového nebo lanýžového másla.

Ke steaku ze svíčkové mi petfektně sedí brambory, nejraději mám ty gratinované.

Gratinované brambory se smetanou ( pro 3 osoby)

Postup:

Nejprve si oloupu a nakrájím brambory na tenké plátky, které pak vrstvím do lehce maslem vytřené zapekací misky. Každou vstvu posypu muškátovým oříškem, osolím a opepřím. Poslední vrstvu ještě poleji olivovým olejem (cca 5 lžic) a dám péct 30minut na 200 stupňů. Smíchám si smetanu s pepřem, solí a muškátovým oříškem, touto směsí brambory zaleju a peču ještě 15-20 minut. Po upečení můžeme hned podávat, nejlepe ke steaku nebo jinému masu.

Tohle jídlo si můžeme ještě vylepšit, salátkem nebo blanšírovanou zeleninou. Já jsem si zvolila mladé hrášky.

Hodnocení

Zobrazit hodnocení

Prozatím zde nění žádné hodnocení - buďte první

Odpovídáte na hodnocení

Text musí být mezi 25 a 1000 znaky!

porce

Ingredience

Fotogalerie

Facebook Gastro Zlín

Načítám data...