Velikonoční období a tradiční jídla


alarm
Čas přípravy:
- min
task_alt
Náročnost:
Neuvedeno
person_outline
Počet porcí:
Neuvedeno

Popis

Škaredá středa

V tento den končí čtyřicetidenní půst a spolu s názvem se pojí i jídlo. To by podle tradice mělo být nevzhledné a vypadat jako nepovedené. Pečou se různé placky a smaží bramboráky, ty se poté úmyslně potrhají a vznikají tzv. trhance.

Zelený čtvrtek

Se čtvrtkem se pojí všechno zelené a samozřejmě tradiční zelené pivo (tipy, kam si na něj zajít hledejte na webu nebo na facebookových stránkách). Pokrmy z luštěnin s jarní zelení je to nejlepší, co můžete podávat. Mezi pokrmy, které se připravovaly v minulosti patřil např. kočičí tanec – směs ze zapečené čočky a krup, dochucená česnekem, majoránkou a osmaženou cibulkou. Pekly se také preclíky nebo škvarkové placky. K používaným ingrediencím se řadí i mladá kopřiva.

Velký pátek

V pátek by se měl držet půst, v některých krajích je držen velmi přísně, jinde se může „narušit“ třeba rybími dobrotami. Jediným jídlem, které se může připravovat, i za půstu, je hustá polévka z kysaného zelí, brambor a z toho, co dům dá.

Bíla sobota

V sobotu se nedostatek dohání s o to větší parádou. Na stole nesmí chybět nádivka, mazanec, Jidáše, anebo houstičky sypané mandlemi a polité medem.

Boží hod velikonoční – Velikonoční neděle

Tímto dnem vrcholily svátky, s pondělním dnes už víceméně tradičním výpraskem se začalo až později. Slavnostně prostřený stůl je tento den plný dobrot od mazance, buchtiček, pečeného masa až po velikonočního beránka. Správný oběd by měl začít silným, masovým vývarem.

Velikonoční pondělí

Vejce mají tento den v jídelníčku čestné první místo. Vajíčko je velikonočním symbolem a také symbolem znovuzrození. Vejce se dělají na všechny různé způsoby – vařená, smažená, v různých pomazánkách, omáčkách, salátech i k masu. Servíruje se další „nášup“ velikonoční nádivky, ve které nesmí chybět vejce, logicky.

Veselé Velikonoce a dobrou chuť!

Hodnocení

Zobrazit hodnocení

Prozatím zde nění žádné hodnocení - buďte první

Odpovídáte na hodnocení

Text musí být mezi 25 a 1000 znaky!

porce

Ingredience

Fotogalerie

Facebook Gastro Zlín

Načítám data...