03. 04. 2019 Gastro Brno
Ingredience:
Chřest
Baby špenát
Rukola
Ředvičky
Vejce
Ocet
Bílé víno
Rajčata
Máslo
Sůl
Pepř
Medová horčice
Olivový olej
Postup:
Chřest - Chřestu odlomíme tvrdé konce, oloupeme. Dáme vařit vodu, kterou dost osolíme. Vhodíme chřest a 2 minuty vaříme. Potom scedíme a dáme rychle do připravené mísy s vodou a ledem.
Holandská pěna - na vodní lázně (nesmí vřít, stačí horká pára) dejte hrnec s bílým vínem, do něj opatrně zašleháme žloutky. Po cca 2 minutách neustálého šlehání přiléváme opatrně rozpuštěné máslo. Osolíme dle chuti a vše spojíme a můžeme servírovat.
Ztracené vejce - použijeme širší kastrol (déle drží vír), Vodu roztočíme ve fázi, kdy se na dně teprve začínají tvořit bubliny, voda má zhruba 80 °C. Vejce rozklepneme do mělké misky a pak jej opatrně vlijeme do víru. bílek lžící obmotáme kolem žloutku tak, abychom dosáhli kulovitého tvaru. Necháme ve vodě tři až čtyři minuty.
Salát - do mísy si vložíme rajčata, baby špenát, chřest, rukolu, ředkvičky. Vše osolíme, opepříme, přidáme olivový olej a medovou hořčici. Vše důkladně promícháme a je hotovo.
autor:
Gastro Zlín