Gastro škola #3: Rajčata: Kolik druhů znáš, tolikrát jsi člověkem

 22. 06. 2019  Gastro Brno

Rajčata je možné třídit podle několika aspektů – tvaru, chuti, sběru, použití a stejně nenajdeme to nejlepší nebo nejoblíbenější, protože i tady platí “Sto lidí, sto chutí”.

Rajče jedlé neboli lilek rajče je trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Patří do čeledi lilkovitých. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Plodem je bobule zvaná rajče, původně rajské jablko, proto se rajče taky řadí mezi plodovou zeleninu.
Na co pozor – Nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu.

Naopak – Ty zralé jsou naopak bohaté na beta-karoten a vitamín C, v trochu menší míře obsahují také vitamín B, lykopeny. Poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Z více než 90 % je tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Mají vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahují téměř žádný.
Rajčata milujeme nebo nesnášíme, tak se podívejme, jaké můžeme najít v kuchyni a vyzkoušet

Typy rajčat:
Keříková rajčata:
Známe a používáme všichni, jsou základem pro výrobu mnoha druhů kečupů, kterým dodávají jak barvu, tak charakteristickou chuť, a proto jsou řazena i mezi koření. 
Cherry rajčata:
Baby nebo také cherry rajčátka. Správně "lahůdkové odrůdy rajčat s malými plody". Malé, drobné, sladké plody různých tvarů se akorát vejdou do úst. Jsou lákavé i na pohled.
Giallo rajčata (žlutá):
Tato rajčata jsou velmi sladká. Mají oválný tvar a charakteristickou žlutou barvu. Velmi často se pěstují ve sklenících.
Datlová rajčata:
Jsou dostupná během celého roku mají vysoký obsah cukru, a proto jsou velmi oblíbená a chutná, název mají podle tvaru datle.
Costoluto rajčata:
Rajčata velmi vhodná do salátů, a navíc se dobře krájí, protože nemají příliš tlustou slupku. Mají jemně kyselý konec v chuti.
San Marzano rajčata:
Mají podlouhlý tvar (soudkové) a velmi pevnou slupku. V Itálii velmi oblíbená a často použávána na vaření, do omáček, dresingů a šťáv. Nejvíc se považují ta, která dozrávají na jihu Toskánska.
Camone rajčata:
Vyskytují se především na Sardinii a mají velmi tvrdou slupku a oranžovo-zelenou barvu. Typická pro svou svěží a minerální chuť.

A jak jsme už psali výše, těch druhů a typů je mnohem, mnohem více. Tak co, našli jste svého favorita anebo objevili novinku, kterou chcete vyzkoušet???
 
Rajčata se obecně dají použít na přípravu nejen známého leča, ale taky je můžete sušit; celá nebo po polovičkách, nakládat, péct, grilovat. Dělají se z nich kečupy, šťávy, omáčky, polévky. Dokonce i koláče a samozřejmě je můžete jíst jen tak. Univerzálnější zeleninu byste hledali dlouho.
 
A co naše další články z #gastroskola, už jste četli?
 

 

Fotogalerie