Ladybaker: Recept na dortík z křehkého těsta

 31. 01. 2019  Gastro Brno

 Velice ráda vám přináším recept na můj castingový dortík a budu neskutečně ráda, když si jej upečete se mnou a hlavně… když si na něm pochutnáte.

,,Průběh mého pečení a prezentaci dortíku z křehkého těsta jste mohli vidět na obrazovkách. Bylo to senzační, kuchyň jsem si užívala, jako bych byla doma, kolem mí nejbližší a s kamerou, jako bych měla letité zkušenosti. Vůbec mi nevadila její přítomnost a odpovídat na otázky? Bavilo mě to. Pak však vypršelo 60 minut a já šla servírovat svůj dortík porotě. Jak bych těchto pár minut popsala? Obrovitánský knedlík v krku a neuvěřitelná pokora vůči těm třem přede mnou. Tak jsem si přála, aby jim chutnalo, ani mi nešlo o postup, ale o to, že řeknou, je to vážně dobré, moc dobré.”

 

Těsto:
  • 240g hladké mouky
  • 120g másla
  • 85g moučkového cukru
  • 35g oříškové mouky
  • 1 vejce
  • Špetka soli, skořice
Krém z hořké čokolády a Grand Marnier:
  • 200g smetany 33% tuku
  • 90g hořké čokolády (67 % kakaa)
  • 30g mléčné čokolády (33% kakaa)
  • Šťáva z citronu, skořice, 2cl Grand Marnier
Karamelový krém:
  • 150g smetany 33 % tuku
  • 90g karamelové čokolády (Valhrona Dulcey)

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto. Máslo a cukr utřeme, přidáme mouky, vejce, sůl a koření. Hněteme prsty, dokud nevznikne celistvé těsto. Těsto vyválíme zhruba na 5mm tloušťky a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme v troubě předehřáté na 165 oC cca 12 minut, podle tloušťky a velikosti.

Dále si připravíme všechny krémy.

       Krém z hořké čokolády: zavaříme smetanu, přidáme čokoládu, až se rozpustí, vmícháme ostatní ingredience a dáme chladit.

       Karamelový krém: postupujeme stejně, jako u krému z hořké čokolády.

       Krém Chantilly: smetanu vyšleháme do polotuha, přidáme prosátý cukr, vanilkový extrakt a zašleháme.

Karamelovým krémem potřeme spodní patro sušenky, na to nastříkáme krém z hořké čokolády pomocí cukrářských sáčků. Zdobíme následovně: malina, krém, malina, krém, malina, krém… a navrch postavíme druhé patro sušenky, jehož vnitřek jsme mohli vykrojit (ještě v syrovém stavu).

A máme hotovo! Přeji dobrou chuť :)

Fotogalerie