Barvy podzimu v kuchyni

 05. 11. 2018  Gastro Brno

Restaurace ve Zlíně již pomalu objevují kouzlo sezóních potravin. Podzim je pro českou kuchyni ideálním období na suroviny. Dáme vám pár typů, které to jsou.

Barvy podzimu na talíři

Podzimní období je tady s námi už déle než měsíc a s ním samozřejmě přicházejí všechny ty typické záležitosti jako popadané listí, a především věčně ospalá nálada. No dobrá, ten letošní podzim zase tolik typický nebude, vždyť ještě před nedávnem jste si docela s klidným svědomím mohli po okolí vykračovat jen v tričku s dlouhým rukávem. I když si ale příroda občas dělá co chce, pro nás v Gastro Zlín jsou pro podzim typické spíše jiné symboly.

Podzimní měsíce – to jsou přece nejrůznější jedlé houby, dýně, kaštany a všelijaké zvěřinové laskominy. Pojďme si představit pár surovin, na které byste určitě ve svém jídelníčku neměli zapomenout.

Červená řepa

Tahle oblíbená zelenina je blahodárným zdrojem celé řady minerálů a vitamínů. Vitamíny C nebo E, spousta železa, draslíku a tak dále. Červená řepa nám pomáhá budovat a posilovat funkce našeho imunitního systému, a především vás pochválí vaše játra. Nejjednodušší je zařadit šťávu z čerstvé řepy, ale fajn jsou také polévky nebo třeba zeleninové saláty. Můžeme využít na šťávy, saláty, polévky, příloha (pečená, puré), pečení nebo nakládání.

Dýně

Dnes už v našich končinách docela snadno seženete hned několik druhů této atypické pochoutky. V posledních letech patří k těm nejoblíbenějším odrůdám právě dýně Hokkaidó. Její zářivě oranžová dužina je typická a způsobuje ji vysoký podíl přírodních barviv. Určitě budete znát betakaroten. Tahle dýně je díky své menší velikosti dobře skladovatelná, má výbornou chuť a krásně provoní celou kuchyni. Navíc se dá využít na koláče, omáčku, polévku, puré nebo třeba salát, na který najdete recept níže.

Jedlé kaštany

 Ať už dáváte přednost vařeným nebo pečeným, jedlé kaštany jsou opravdu moc chutné a především zdravé. I ony dokážou příznivě povzbudit činnost jater a zahájit tady čistící procesy. Lidé je dříve používali proti spoustě neduhů včetně psychických problémů. Obsahují také blahodárné cukry nebo užitečný zinek. Když si navíc kaštany do zásoby zamrazíte v mikrotenových sáčcích, můžete si je v kuchyni užívat ještě pěkně dlouhou dobu i poté, co podzim už dávno vystřídá zima. Jsou skvělé do nádivek, jen tak na zobání a nebo třeba jako puré příloha k masu jako zvěřina.

Houby

Jsme národem houbařských maniaků, to se ví. A podzim je rájem pro houby a jejich sběr a následné využité v kuchyni. Jedlé druhy slouží jako potravina s malou kalorickou hodnotou nebo jako pochutina. Jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Jedovaté druhy nejsou početné, ale pro obsah prudkých jedů nebezpečné. Mnohé druhy se rovněž využívají ve farmaceutickém a chemickém průmyslu. Můžeme z nich připravit polévky, nádivky, k masu, smaženici, smažit, nakládat a mnoho dalšího.

Jablka

O jablkách se říká, že to jsou "kulaté lékárny", a to není žádná prodejní finta. Jablka regulují trávení, bojují proti infekcím, mají detoxikační a regenerační účinky, posilují imunitu, povzbuzují náladu, zvyšují vitalitu, a dokonce i omlazují.
 A navíc báječně chutnají a dají se skvěle využít v kuchyni. Můžeme je dát do buchet, k masu, dělat kaše, placky, kompot. Skvělý a zdravý recept najdete níže.

Zvěřina

Na podzim zvěřinové dobroty prostě nemůžou chybět. Tedy alespoň ne v českých kuchyních. Maso je chutné, a i ono obsahuje slušné množství vitamínů a minerálů – ať už se budeme bavit o vitamínech A, B nebo nasycených mastných kyselinách. Co se týče minerálů, je zvěřina dobrým zdrojem vápníku, železa nebo fosforu. O obsahu bílkovin se určitě už není potřeba zmiňovat. Takže nějaký ten hřbet nebo lahodná svíčková na talíř určitě patří. Nebo i steaky, na víně, paštiky a mnoho dalších laskomin.

 

Pro inspiraci i několik receptů:

https://www.gastrozlin.cz/mousse-houby-repa/?preview=1

https://www.gastrozlin.cz/recepty/krem-z-peceneho-cesneku/

https://www.gastrozlin.cz/ostatni/salat-z-pecene-dyne/?preview=1

https://www.gastrozlin.cz/recepty/kaceri-prso-a-pyre-z-dyne-cervene-repy-hrasku-a-kukurice/

https://www.gastrozlin.cz/dezerty/jablecno-oriskova-buchta/

https://www.gastrozlin.cz/dezerty/mrkvovy-kolac/

Fotogalerie